Costa Rica

Costa Rica - Prezentare generala - Companii offshore

Costa Rica este o jurisdictie de renume pentru investitiile offshore si infiintarea de companii offshore, intrucat trateaza afacerile onshore si offshore in acelasi mod. Baza de impozitare este teritoriala; prin urmare, venitul din surse straine (externe) nu este impozitat.
Costa Rica este o tara situata in America Centrala, iar sistemul sau legal a functionat in baza Legii civile spaniole si se bucura de stabilitate economica si politica, fiind unul dintre cele mai discrete centre offshore din lume. Jurisdictia Costa Rica este perceputa ca fiind cea mai buna tara din America de Sud pentru a conduce o afacere, datorita democratiei sale adevarate, cu institutii puternice care sa asigure aplicarea legii. 


Costa Rica face comert liber cu SUA, in conformitate cu Acordul aprobat recent pentru comert liber cu America Centrala, semnat cu Statele Unite, care va permite oricarei companii din Costa Rica sa faca comert scutit de impozite cu pietele din SUA. Costa Rica detine contracte similare semnate cu Canada, Mexic si Chile, si alte discutii cu China si Comunitatea Europeana.


In Costa Rica, legea recunoaste o gama larga de tipuri de organizari: parteneriate generale si cu raspundere limitata, societati pe actiuni si intreprinderi individuale cu raspundere limitata, trusturi, fundatii, asociatii si cooperative civile. Toate aceste entitati sunt inregistrate sub Sectiunea Registrul Comertului a Registrului Public din Costa Rica, iar actele de constituire trebuie sa fie semnate de membrii fondatori / actionari si legalizate notarial si inregistrate de catre un birou de notari publici in registrul de protocol. Atunci cand infiintati o companie offshore in Costa Rica, trebuie depus un Act constitutiv, document ce contine legile care vor reglementa operatiunile zilnice ale companiei offshore sau statutul local al companiei - documentele trebuie semnate de directorii si actionarii companiei offshore. Inainte de depunerea documentelor, trebuie publicat un anunt in ziarul oficial al tarii ‚La Gaceta', pentru a anunta formarea companiei offshore in paradisul fiscal, procedura ce dureaza in jur de 10-15 zile.


Companiile straine pot opera legal prin intermediul sucursalelor locale, societatilor mixte, subsidiarelor detinute integral si alte deosebiri ale organizatiilor cunoscute.
Sociedad de Responsabilidad Limitada or LTDA. (Societate cu raspundere limitata "SRL") este una dintre cele mai utilizate tipuri de companii in Costa Rica. Aceasta companie are caracteristicile unei corporatii si ale unui parteneriat cu raspundere limitata. Prin urmare, responsabilitatea membrilor companiei este limitata la suma de cote-parti pe care acestia le subscriu.
Luand in considerare faptul ca activitatile companiei offshore sunt desfasurate in afara teritoriului Costa Rica, compania offshore nu va fi supusa niciunui impozit pe venit referitor la acestea. De asemenea, jurisdictia are semnate tratate privind evitarea dublei impozitari, prin urmare nu exista nici un schimb de informatii cu privire la bunurile si serviciile transferate si nici o cerinta pentru raportate sau contabilitate pentru o companie offshore din Costa Rica.


De asemenea, jurisdictia Costa Rica este foarte bine cunoscuta pentru afacerile cazinourilor online, care au ales Costa Rica drept tara de inregistrare datorita faptului ca nu exista prohibitii directe asupra afaceriilor cu jocurile de noroc, si ca nu este nevoie de obtinerea unei licente speciale, fiind nevoie doar de activarea activitatii de jocuri de noroc in profilul companiei.
Jurisdictia Costa Rica nu este semnatara a Conventiei de la Haga, acest aspect complicand legalizarea documentelor corporative in cazul in care compania planuieste deschiderea de conturi bancare sau reprezentante in afara teritoriului Costa Rica. Costurile pentru legalizarea documentelor companiei depind de taxele specifice aplicate de Consulatele tarilor.
O companie offshore din Costa Rica este scutita de la plata oricarui tip de impozit si este imputernicita sa efectueze toate tipurile de afaceri, si poate avea clienti, contractanti, furnizori si angajati din orice tara.

Costa Rica

Informatii generale

Tipul entitatii

S.A sau S.R.L

Legislatia privind guvernarea corporativa

Companiile din Costa Rica sunt reglementate In temeiul Codului comercial din Costa Rica. Registrul National din Costa Rica reprezinta autoritatea guvernanta.

Timpul de infiintare a unei noi companii

3-4 saptamani

Impozit pe venit corporatist

Nu trebuie platit nici un impozit daca nu sunt generate venituri In Costa Rica.

Acces la tratate privind evitarea dublei taxari

Nu

Limbajul denumirilor

Oricare

Numele companiei

S.A sau S.R.L pentru a desemna raspundere limitata (In conformitate cu tipul companiei)

Informatii publicate cu privire la functionarii companiei

Numele functionarilor companiei apar In registrul public. Functionari nominalizati pot fi utilizati pentru a evita aparitia numelui clientului. Numele actionarilor nu apar.

Cerinte privind contabilitatea

Depunerea Declaratiilor fiscale anuale In fiecare an la administratie, chiar daca nu s-a realizat venit.

Moneda standard

USD

Stabilitate

Jurisdictie foarte stabila, cu reputatie excelenta

Baza Sistemului Legal

In temeiul Legii Civile.

Fus orar

Fus orar convenabil (GMT-6).

Secretar inregistrat

Da

Actiuni la purtator

Actiunile la purtator nu sunt permise.

Capital social sau echivalent

Monede permise

Oricare

Cerinte privind capitalul varsat

Capital social minim : 20 USD.

Directori / Actionari

Numar minim

Pentru Sociedad de Responsabilidad Limitada S.R.L. (societate cu raspundere limitata) compania poate fi administrata numai de o singura persoana In pozitia de Manager si Reprezentant.

Personal local

Nu este necesar

Locatiile intalnirilor

Oriunde

Registrul de stat al Directorilor

Da

Costuri de incorporare societati In Costa Rica

Taxa de constituire

1.500  Euro

Deschidere cont bancar

490  Euro

Impozit anual (Incepand cu al doilea an)

990  Euro

Costuri aditionale / optionale

2 directori nominalizati / an

1.200 Euro

Actionar nominalizat / an

 400 Euro

Certificat constatator (Certificate of Good Standing)

 200 Euro

Imputernicire (Power of Attorney)

 150 Euro

Apostila/document

 200 Euro

Taxe curier

 80 Euro