Utilizare companie offshore pentru afacere WEB

Utilizare companie offshore pentru afacere WEB


SITUATIE:
Dl. Rusu este un cetatean roman, student in domeniul IT, care detine mai multe site-uri web. A lansat de asemenea un joc on-line gratuit, care in ultima perioada a devenit din ce in ce mai popular. Numarul in crestere de utilizatori si vizitatori, atat pe site-urile web cat si pe jocul on-line, i-au acordat oportunitatea de a profita de pe urma vanzarii spatiilor de publicitate si taxelor aplicate utilizatorilor.

PROBLEMA:
Obtinerea unei structuri eficiente in ceea ce priveste impozitarea in scopuri comerciale pentru site-urile web detinute de Dl. Rusu ca persoana fizica.

SOLUTIA:
Dema Partners LTD propune infiintarea unei societati in tara de rezidenta a Dl. Rusu si a inca doua companii offshore in Seychelles si Cipru, pentru optimizarea impozitului pe profit. Prin urmare, Dl. Rusu va fi actionar numai pentru societatile din Romania si din Seychelles. Compania offshore cipriota va avea drept actionar compania offshore din Seychelles si un un director cipriot, si va conduce afacerea cu site-uri web (vanzare si incasare) si va plati drepturi de autor companiei offshore din Seychelles.
Toate site-urile web vor fi detinute de compania offshore din Seychelles, in timp ce SRL-ul din Romania va oferi servicii de intretinere companiei din Cipru, in calitate de subcontractant.
In aceasta situatie, avem de-a face cu „Directiva privind afacerile pe internet (eBusiness)" a UE (Directiva Consiliului 2002/38/CE) care a intrat in vigoare la 1 Iulie 2003. Scopul acestei directive este de a implementa impunerea TVA-ului pe informatiile sau serviciile furnizate prin intermediul internetului in interiorul UE. Acesta se ridica la un tarif intre 13 si 25 la suta pe articole precum soft-uri sau descarcari de muzica si orice tranzactii care fac parte din licitatiile on-line si abonamentele la furnizorii de servicii de internet, vandute pe internet oriunde in spatiul Uniunii Europene.
Directiva se aplica societatilor non-rezidente in UE si care furnizeaza informatii sau servicii prin intermediul internetului, in spatiul UE. In acest caz, societatea este pasibila de urmarire penala pentru evaziune fiscala, spalare de bani, contabilitate falsa sau alte infractiuni similare.
Vanzatorii non-rezidenti in UE trebuie sa se inregistreze pentru TVA intr-unul dintre Statele Membre ale Uniunii Europene. Autoritatile pentru TVA din Statul Membru in care vanzatorul non-rezident in UE s-a inregistrat, va remite TVA-ul colectat catre statele in care au fost efectuate vanzarile. Rata TVA-ului si reglementarile legate de TVA variaza de la stat la stat. Adresa de domiciliu a fiecarui client va trebui obtinuta, rata TVA-ului aplicat depinzand de aceasta informatie si evidente ar trebui pastrate pentru autoritatile privind TVA-ul. Dar stabilirea locatiilor tuturor clientilor ar putea fi un cosmar administrativ.
Prin urmare, infiintarea unei subsidiare intr-un Stat Membru unde TVA-ul este scazut sau unde exista alte avantaje fiscale sau operationale, este cea mai buna solutie pentru un vanzator non-rezident in UE. Astfel, va veti sustrage nevoii de a clarifica locatia fiecarui client, intrucat reglementarile privind TVA-ul se vor aplica, iar subsidiara va fi privita ca o societate obisnuita din UE.
In primul an de activitate, compania offshore din Cipru a realizat venituri in valoare de 100.000 euro. Din aceasta suma, compania trebuie sa plateasca SRL-ului din Romania 10.000 euro pentru servicii de management al site-urilor web, iar societatii din Seychelles 80.000 euro pentru drepturi de autor. Societatea din Cipru va ramane cu un profit de 10.000 euro, pentru care va fi aplicat un impozit de 10%. Pentru cei 80.000 euro ramasi, societatea din Seychelles nu va plati niciun impozit.

NOTA
In cazul in care Dl. Rusu ar infiinta o societate numai in Romania, atunci structura impozitului platit ar fi fost urmatoarea:
90.000 Euro x 16% impozit pe profit = 14.400 Euro
(90.000 Euro - 14.400 Euro) x 16% impozit pe dividende = 12.096 Euro

Total impozit platit = 26.496 Euro
Prin urmare, structura de afaceri propusa de noi a eficientizat afacerea Dl. Rusu cu 25.496 Euro.

Utilizare companie offshore pentru afacere WEB